Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Съвместната пресконференция между президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев

...
Следвайте Гласове в Телеграм и Инстаграм Съвместната пресконференция между президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан отмени пресконференция с Шолц: Русия няма как да бъде победена на бойното поле

Следвайте " Гласове " в Телеграм и Инстаграм 

Съвместната конференция сред президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и немския канцлер Олаф Шолц, който е на публично посещаване в Астана, беше анулирана по самодейност на казахстанската страна, оповестява организация DPA.

" Първоначално плануваната взаимна конференция на Токаев и Шолц беше анулирана от казахстанската страна малко преди да стартира. В Узбекистан, първата спирка на канцлера от тридневното му пътешестване, взаимна изява пред пресата не беше планувана през цялото време “, написа изданието.

В резултат на това Шолц излезе самичък пред репортерите. На въпрос дали е отчаян от решението на казахстанската страна и счита ли тази стъпка за негостоприемна, Шолц избра да не дава отговор, заобикаляйки тематиката, оповестяват от пресслужбата на немското държавно управление.

По време на срещата сред двамата mрезидентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призова Олаф Шолц да се откаже от концепцията, че Русия може да бъде победена на бойното поле и да поддържа мирния проект на Китай за Украйна.

„ Факт е, че от военна позиция Русия няма по какъв начин да бъде победена. По-нататъшното разгръщане на войната ще докара до непоправими последствия за цялото човечество и най-много за страните, директно въвлечени в руско-украинския спор. За страдание с отхвърли да се подпише Истанбулското съглашение беше пропусната добра опция да се реализира най-малко преустановяване на огъня “, сподели Токаев.

Токаев акцентира, че „ към момента съществува опция за реализиране на мир “.

„ Необходимо е деликатно да се прегледат всички мирни начинания от разнообразни страни и да се вземе решение за прекъсване на военните дейности, след което да се премине към разискване на териториални въпроси. Според нас мирният проект, препоръчан от Китай и Бразилия, заслужава поддръжка “, сподели Токаев.

„ Лидерите на страните идват и си отиват, само че нациите, изключително прилежащите народи, би трябвало да живеят в мир и взаимно съгласие. Казахстан споделя най-дългата сухопътна граница в света с Русия и съдействието сред нашите страни се развива в границите на стратегическо партньорство и съюз. Казахстан изпитва откровена благосклонност към украинския народ и неговата неповторима просвета. Никога не е имало различия сред нашите страни. Посолството на Казахстан продължава да работи в Киев “, сподели президентът Токаев.

Германия е основен търговски и капиталов сътрудник за Казахстан. Според държавното управление на Казахстан взаимната търговия се е нараснала с 13% през първите седем месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, като възлиза на общо 2,3 милиарда $. Миналата година директните вложения от Германия в Казахстан са нарастнали с 64%, достигайки 770 милиона $, като множеството средства са ориентирани към развиването на непървичния бранш на стопанската система, който е приоритет за Казахстан.

Олаф Шолц е на публично посещаване в Казахстан. На 16 септември той посети Узбекистан.

Днес в Астана той ще се срещне с водачите на централноазиатските републики във формат 5+1.

Източници: Агенция " Фокус ", astanatimes.com, reuters.com

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР